BLOG

Görög ékszerek - Letisztult formák, jellegzetes szimbólumok és motívumok

2021.06.04 11:57

 

A görög ékszerek alapvetően letisztult formavilágúak, és az azokra kerülő díszítő elemek, szimbólumok is inkább az egyszerűbb kategóriába sorolhatók. Ez azonban kicsit sem von le az ékszerek esztétikai értékéből.

Elég csak a jól ismert, szögletesen kanyargó motívumra gondolni... Ami egyébként nem csak gyönyörűen mutat egy ékszeren, hanem komoly jelentés tartalommal is bír.

Mielőtt azonban a motívumokra és azok jelentésére térnénk rá, nézzük meg a görög ékszerekre vonatkozó általános tudnivalókat. Például azt, hogy annó milyen anyagból készültek és kik hordták azokat.

A görögök már az időszámításunk előtt 1600 körül viseltek különféle ékszereket. Ezek jellemzően karperecek, gyűrűk és nyakláncok voltak. Az anyagukat tekintve pedig az arany és az ezüst volt a meghatározó, de az ókori görögök nem ritkán bronz és agyag ékszereket is magukra helyeztek. Főként különleges eseményeken. Az ékszereken fellelhető díszítő elemek többnyire gyöngyből, féldrágakövekből, esetenként drágakövekből készültek. Az ókori görög ékszereken leggyakrabban használt “kövek” az ametiszt és a smaragd, amik ugyan meglehetősen feltűnő elemnek számítottak, viszont mivel szolidan jelentek meg az ékszereken, a köves díszítés ellenére az összképet az egyszerűség jellemezte.

Kik viseltek ékszereket az ókori Görögországban?

Nem mondhatnánk, hogy az ékszerek viselete hozzátartozott a mindennapokhoz. Ahogy arra már fent is utaltunk, az ókorig görögök viszonylag ritkán hordtak ékszereket. Általában egyes alkalmakkor egészítették ki a viseletüket valamilyen ékszerrel. Természetesen főként a nőkre volt mindez jellemző. Annó Görögországban a férfiak csak ritkán hordtak díszítő tárgyakat. Legfeljebb akkor viseltek valamilyen ékszert, amikor harcba indultak. És ezt sem feltétlenül az esztétikai jellegük miatt tették. Egyes ékszertípusoknak, díszítő köveknek ugyanis védelmező erőt tulajdonítottak. De ez a gondolat a női ékszerviseletben is jelen volt. A díszítő szerep mellett bizony ilyen-olyan túlvilági képességgel is felruházták az egyes ékszereknek, az ékszeren lévő köveket.

A görög ékszereket rendszerint kovácsolták, amikbe aztán
jellemzően görög mintát véstek.

Hogy milyeneket?

A Meander minta, az úgynevezett “görög kulcs” ma is rendkívül népszerű. Egyszerű motívum, mégis nagyon figyelemfelkeltő. A jól ismert kanyargó alakzat egyébként a végtelenségre, a dolgok folytonosságára utal. A nevét az ókori Görögország területén található Meander folyóról kapta. A napjainkban is jól ismert mintával természetesen nem csak ékszereket díszítettek - és díszítenek mind a mai napig - Görögországban, hanem ez gyakorlatilag mindenütt feltűnik. Az építészetben, a különféle művészeti ágakban is meghatározó motívum... Bizonyára neked is ismerős.

És azt tudtad, hogy - mint az ókori görögöknél szinte mindennek -, a kulcs motívumnak is van jelentése? Bizony. Amellett, hogy a folytonosságra utal, a szeretetet és az odaadást is szimbolizálja.

Nem véletlen tehát, hogy annó sokan ajándékoztak a szerettüknek Meander vonallal díszített ékszereket.

És ez egy tipp lehet neked is...

Szeretet, végtelenség... A görög ékszerek, az ókori görög stílusban készült ékszerek ma is rendelkeznek jelentéstartalommal. Vagyis ha a párodnak szeretnél ékszert venni, szeretnéd valahogy kifejezni azt, hogy Ő mennyire fontos számodra, egy görög stílusú motívumokkal mintázott, esetleg drágakövekkel, gyöngyökkel díszített ékszer remek választás lehet.

Webáruház készítés