BLOG

3 jól bevált módszer, amivel az ezüst tisztítása gyerekjátékká egyszerűsödik

2020.12.15 09:15

Az ezüst tisztítása valóban gyerekjáték, de nem árt ha ismered a jól bevált módszereket. A neten barangolva sokféle módszerről olvashatsz, de az az igazság, hogy nem minden megoldás hozza az elvárt eredményeket.

Ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy ékszerekről beszélünk, amiket éveken keresztül óvunk, így nagyon nem mindegy az sem milyen módszerekkel ápoljuk azokat.

Egy túl agresszív tisztítási módszer akár árthat is, éppen ezért ide azokat a tisztítási módszereket gyűjtöttük össze amelyeket bátran kipróbálhatsz, hiszen óvni fogják az ezüstöt.

1. Fogkefe és Ultra Derm

Az Ultra Derm egy nagy hatékonyságú kéztisztító krém, amely képes a kéz pórusaiból az olajos, zsíros fémes szennyeződéseket, a rozsdát,  és a grafitot is eltávolítani.

A tisztítási képessége ugyanakkor nem csak az emberi kézen használható ki, segítségével bármilyen felületről eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

A legegyszerűbben a következőképpen  használhatjuk ki ezt az előnyös tulajdonságát:

Fogunk egy használt elektromos fogkefét, és bedörzsöljük vele az ezüst ékszereket. (Ha esetleg elektromos nincs kéznél, hagyományos is jó, csak kicsit többet kell vele dolgozni.)

Utána pedig  bő, tiszta vízzel átmossuk az ékszereket

Ez a módszer egyébként bátran használható nem csak ezüst, de arany ékszerekre is.

2. Ezüst Tisztító kendő használatával

Kereskedelmi forgalomban is kaphatóak úgynevezett ezüst tisztító kendők. Ezek kifejezetten ezüst ékszerek és használati tárgyak tisztításához készített tisztítókendők, melyek a makacs szennyeződésekkel is képesek elbánni.

Ezek a kendők többször felhasználhatóak, bár kimosni nem szabad őket, hiszen a speciálisan impregnált anyag elveszti a hatásfokát ha kiáztatjuk belőle a tisztítószert.

3. Alufóliával az ezüst ellen

Az ezüst tisztítása nagyrészt kémiai módszerekkel történik erről van szó ennél a módszernél is ahol az ezüst szulfidot választjuk le az ékszerről. Az ezüst szolfid miatt feketedik be az ezüst.

A módszer egyszerű. Szükség lesz a következőkre:

  • egy alufóliával bélelt tányérra, tálra, bármire amiben megáll a forró folyadék.
  • 2 evőkanál szódabikarbónára
  • sóra
  • vízre

Tegyük az alufóliával bélelt tálba azz ezüst ékszert, majd 2 evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót. Ha ez megvan öntsük fel forró vízzel és hagyjuk állni egy fél órát ebben az oldatban. Ha jól csináltuk, a folyadék el fog színeződni.

Ha kész töröljük át puha ruhaanyaggal és vissza is kaptuk az ékszer eredeti fényét.

Nem sikerült a tisztítás, vagy csak frissíteni szeretnéd az ékszereid? nézz szét a Vergina Ékszer Webshop ezüst ékszerei között.

Webáruház készítés