BLOG

Ékszerviselési szokások Görögországból

2021.06.30 11:00

Elég, ha csak a már-már misztikusan szögletes, kanyargós motívumok egyvelegére gondolunk a híres görög ékszerek jellemzőiként… melyek persze egyébként, komolyabb jelentőséggel bírnak, túlmutatván a divatos kiegészítőknél.

 

Időszámításunk előtt 1600 körül a görögök jellemzően gyűrűket, láncokat, illetve karpereceket viseltek nagy előszeretettel, melyeket ezüstből és aranyból állítottak elő, emellett bámulatosan viseltek bronzot és agyagot is, gyöngy, fél drágagyöngy, esetenként drágakövek, ametiszt és smaragd kövekkel gazdagítva.  Rendszerint különleges eseményekre helyezték magukra.

 

Mindennek ellenére a letisztult stílus kedvelői  

Talán az egyik legcsodálatosabb dolog a görög ékszer gyűjteményben az az, hogy egyáltalán nem hasonlítható össze semmilyen túldíszített, erőltetetten giccses kivitelezéssel, annak ellenére, hogy csodálatosan nagy mennyiségű anyagokkal dolgoztak. Az ékszerek viselői harmonizált és egyszerű összképet teremtettek, mely nem vont le az ékszerek esztétikai értékéből semmilyen szempontból sem.

 

Nagyobb számban a Nők viselték?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire hordták kevésbé a Férfiak az ékszereket, mint a Nők. Nem kifejezetten állíthatjuk, hogy kevésbé hordták, inkább csak megfelelő alkalmakkor, erős eszmei értékkel dúsítva. Harcok előtti készültségekben, bizonyos díszítőelemek, vagy ékszertípusok, erővel voltak felruházva, emellett pedig túlvilági képességekkel is, így bizonyos mentálisan felkészült állapotot eredményeztek viselőin.

 

Érdekes, hogy kezdetekben a férfiak csak gyűrűt viseltek

 

A gyűrűnek a mai napig hatalmas jelentősége van, talán a legegyszerűbb példaként a Házasságot lehetne kiemelni, hiszen egy „megpecsételt” állapotot jelöl. Ha már ezzel a szóval élünk, fontos tisztázni, hogy a férfiak körében miért is volt elterjedt a „megpecsételés”. A történelem során a gyűrű nem csak ékszerként funkcionált, hanem pecsétgyűrűként is. Később azonban más jellegű státuszszimbólumokkal ruházták fel, mostanra aranyból és ezüstből, illetve számtalan más anyagból, méretre, pontosítva, formára tökéletesítve, állítanak elő gyűrűket, mindenki számára. 

Sokat köszönhetünk a görögnek

Kulturális szempontból sokat köszönhet a Világ a görögöknek. Viszont a divatvilágban nagy szerepet vállaltak ékszertervezés terén, különleges ókori mitológiájukkal gazdagítva, csodálatos értéket képviselnek. Számos nemzet alkalmazza technikájukat, színvilágukat, érdekes történelmi felfogásukat, ezzel is támogatva a szépségipar gazdasági fejlődését.

 

 

Válassz magadnak eredeti görög ékszert webshopunkban:

Ezüst Athina Gyűrű Ezüst Athina gyűrű Ezüst Paros Gyűrű

Webáruház készítés