BLOG

A gyűrűk jelentősége a görög ékszerek világában

2021.08.04 10:34
A gyűrűk jelentősége a görög ékszerek világában

Szolón idejében minden szabad ember gyűrűt viselt Görögországban. Nem csoda, ha ezek után azt feltételezi mindenki, hogy egy ujjon legalább megcsillant az amúgy is aranyból, ezüstből, vagy éppen bronzból készült ékszer.  Emellett a természetes anyagok sem maradtak el. Az elefántcsontból, vagy borostyánkőből készült gyűrűket a nők hordták elsősorban. Ezekből kiindulva, kicsit talán túlgondolván, összhangba hozható az állatok” vadon élő szabadságával” is, mint eszme. Később aztán a női egyenjogúságot is szimbolizálhatta, valamilyen formában.

Sodronyos, reliefdísz és még sok minden mást kapott

A legrégebbi időkben vasból készült gyűrűket viseltek a görögök, viszont csakis kizárólag a szenátorok és a velük egyenrangú tisztviselőknek voltak arany gyűrűk. Később aztán a lovagok is viselhettek ehhez hasonló karika ékszereket. A görög gyűrű különlegességek eszmei értékei előremutatóak, illetve formai, anyagi, és etiketti sajátosságai is meghatározóak egészen mostanáig,  és lesznek is a jövőben.

 

Sokkal többet elárul a viselőjéről, mint azt gondolnánk

Gyűrűik jellemzően természeti formákat és a görögre amúgy is megfogható színeket jelenítik meg modernebb kivitelben. Sokan úgy vélik, hogy, aki görög stílusú gyűrűket visel, a sokkal szolidabb és letisztultabb szettekre helyezi a hangsúlyt. Kollekciójukban megjelenítik a faágakat, leveleket, mint motívumok, színviláguk pedig gazdag kékes és zöldes árnyalatokkal, tökéletesen passzintva az arany és ezüst alapokhoz. 

 

A Világon is elsők között

Tulajdonképpen, különleges. A legkevésbé sem hasonlítható össze semmilyen kivitelezéssel. Ideköthetően megemlítendő a gyémánt is, mint csoda ásvány. Az ógörög nyelvben „adamasz” nevén ismerték, ami legyőzhetetlent jelent. Újgörög nyelv értelmében, jelentése változatlan, használata a latinból eredendő, elnevezése, diamándi”.  Gazdasági szempontokból az egyik legjobban keresett ékszerek közé sorolhatóak a görög stílusú gyűrű kollekciók, eladhatóságuk a hatalmas történelmi mitológia megközelítésben rejlik.

Tekintse meg a Vergina Ékszer Webshop gyűrű kínálatát:

Webáruház készítés